^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Dobre wychowanie,
to poranne i zdrowe śniadanie.

Jednym z wielu ważnych zadań szkoły jest edukacja w zakresie zdrowego stylu życia. Szkoła podejmuje różnorodne działania celem uświadamiania dzieci i młodzieży o potrzebie dbania o własne zdrowie. Z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością, przypadającego 25 października 2019 r., przeprowadzono akcję profilaktyczną, której celem było zaprezentowanie skutków nadwagi. W akcji wzięli udział uczniowie Szkoły Podstawowej Łężynach, a także Szkoły Podstawowej w Desznicy.

Uczniowie zapoznali się nie tylko ze skutkami otyłości w postaci różnych chorób, ale także rozmawiali o zdrowym odżywianiu i produktach, które mają wpływ na koncentrację uwagi i pamięć. Jak podają statystyki ponad 22% uczniów w Polsce ma nadwagę, a świadomość w tym temacie niestety nie jest zadowalająca. Na nadwagę i otyłość cierpi w Polsce 61% mężczyzn i 45% kobiet. Przyczyną tego stanu rzeczy jest przede wszystkim siedzący tryb życia, a także brak ruchu i niezdrowe odżywianie. Niestety zapominamy o spożywaniu pięciu posiłków dziennie, zastępując je wysokokalorycznymi przekąskami, pijemy zdecydowanie za mało wody i mamy zbyt mało ruchu…

Kontynuacją działań profilaktycznych było zorganizowanie w piątek, 8 listopada 2019 r., Dnia Zdrowego Śniadania. Z tej okazji uczniowie SP w Łężynach i SP w Desznicy przynieśli do szkoły produkty i sami przygotowali sobie śniadanie, aby potem usiąść w towarzystwie kolegów i zjeść wspólnie pierwszy posiłek. Przy stole odbyły się rozmowy na temat potrzeby jedzenia śniadania, które stanowi cenne „paliwo” na resztę dnia. Akcja bardzo spodobała się uczniom, niektórzy nawet przyjęli ją jako nowy zwyczaj.

Badania dowodzą, że osoby, które nie jedzą regularnie śniadania przed wyjściem z domu gorzej funkcjonują pod względem fizycznym i umysłowym, co wpływa bezpośrednio na pogorszenie wyników w nauce, szczególnie w przedmiotach ścisłych. Jeśli nie dostarczymy organizmowi potrzebnej energii, mózg nie będzie pobudzony do działania. Ponadto pomijanie śniadań w codziennej diecie zwiększa ryzyko otyłości o 20%, cukrzycy o 19% oraz nadciśnienia tętniczego o 16%. Regularne jedzenie śniadania od najmłodszych lat zmniejsza ryzyko chorób mózgu, takich jak demencja i choroba Alzheimera oraz choroba Parkinsona. Spożywanie warzyw i owoców, chroni przed przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą uszkadzać mózg. Według specjalistów śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25% potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu.

Należy mieć nadzieję, że zagadnienia poruszone w ramach akcji profilaktycznych przyniosą wymierne korzyści w postaci właściwych postaw uczniowskich i przyczynią się do zdrowego stylu życia nie tylko wśród dzieci, ale również wśród dorosłych. Moda na zdrowie? Czemu nie!

Dorota Bułka

profilaktyka w szkole 1

Region Żmigrodzki

  • Region Żmigrodzki

Zarządzanie kryzysowe

Rozkłady Jazdy

  • Rozkłady jazdy

Mapa gminy

  • Mapa gminy

Informacje o wyłączeniach prądu

  • Informacje o wyłączeniach prądu

Jakość powietrza

  • Jakość powietrza